sâmbătă, 30 iunie 2012

Ce sunt certificatele de emisii de carbon? Certificatele verzi – ce sunt?

Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (EUA) sunt un fel de drepturi de poluare pe care le primesc gratuit peste 200 de companii din România în perioada 2008-2012. În fiecare an din intervalul menţionat anterior, com­paniile care activează în domeniile energie, rafinare de produse petroliere, ciment, metalurgie sau sticlă primesc un anumit număr de certificate de emisii în mod gratuit.

Aceste certificate se dau în funcţie de gradul de poluare al fiecărui agent. Dacă agentul poluează mai mult, trebuie să cumpere certificate în plus, dacă poluează mai puţin, poate să-şi vândă surplusul şi să-şi finanţeze cu banii obţinuţi investiţii în modernizare. Anul de referinţă care a fost luat în calcul pentru stabilirea nivelului de certificate de emisii pentru fiecare industrie este anul 2003.

În total, în perioada 2008-2012, compa­niile din România au alocate circa 350 de milioane de certificate, adică aproximativ 70 de milioane de certificate anual. Cele mai multe certificate le primesc companiile din energie, urmate de cele din metalurgie şi ciment. Un astfel de certificat este echivalentul unei tone de CO2 emisă în atmosferă.

Spre deosebire de drepturile de emisii (AAU), certificatele de emisii fac parte dintr-un plan stabilit prin directivele europene care se referă doar la poluarea pentru anumite instalaţii. Vânzătorii şi cumpărătorii sunt firmele şi nu statele ca în cazul AAU-urilor.

În prezent şi tranzacţionarea de EUA-uri a fost limitată ca urmare a încetării tranzacţionării de AAU-uri, firmele putând să facă tranzacţii doar în ţară.

Certificatele verzi – ce sunt?

Nu există nicio legătură între drepturile de emisii, certificatele de CO2 şi certificatele verzi. Acestea din urmă reprezintă sistemul de sprijin pe care statul român îl pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs de un parc eolian sau de o centrală solară este recompensat cu un certificat verde a cărui valoare este deocamdată de 55 de euro. În scurt timp, acest sistem de sprijin va deveni şi mai generos, producătorii de energie verde urmând să fie recompensaţi cu un număr diferit de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul livrat consumatorilor. Dovada prezenţei acestei energii este dată de numărul de certificate verzi deţinute. Această schemă a fost pusă la punct pentru că fără subvenţii, investiţiile în energie verde nu sunt rentabile, iar România este obligată ca l a nivelul anului 2020 să aibă o pondere de 38% a energiei verzi în totalul consumului de electricitate.Certificatele verzi
Nu există nicio legătură între drepturile de emisii, certificatele de CO2 şi certificatele verzi. Acestea din urmă reprezintă sistemul de sprijin pe care statul român îl pune la dispoziţia investitorilor în energie verde. În prezent, fiecare MWh de energie verde produs de un parc eolian sau de o centrală solară este recompensat cu un certificat verde a cărui valoare este deocamdată de 55 de euro.

În scurt timp, acest sistem de sprijin va deveni şi mai generos, producătorii de energie verde urmând să fie recompensaţi cu un număr diferit de certificate verzi în funcţie de tehnologie. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cotă de energie regenerabilă în coşul livrat consumatorilor. Dovada prezenţei acestei energii este dată de numărul de certificate verzi deţinute.

Această schemă a fost pusă la punct pentru că fără subvenţii investiţiile în energie verde nu sunt rentabile iar România este obligată ca la nivelul anului 2020 să aibă o pondere de 38% a energiei verzi în totalul consumului de electricitate.

Practic, dacă certificatele şi drepturile de emisii se referă strict la poluare, certificatele verzi se referă la energia verde, între aceste instrumente neexistând nicio legătură.

Cititi mai departe aici:
http://www.zf.ro/eveniment/ce-sunt-certificatele-de-emisii-de-carbon-si-de-ce-i-s-a-suspendat-romaniei-dreptul-de-tranzactionare-8670211

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu