sâmbătă, 30 iunie 2012

Schimbarile climatice o problema ce nu poate fii trecuta cu vederea!

Iti sunt cunoscute teme ca: alimentatie bio, biodiversitate, biosecuritate, energie solara, eoliana, protectia mediului, apei, solului, sunt si vor fi pe viitor si mai pregnant, teme, care vor face parte din viata noastra de zi cu zi.


Fie ca sunt constructori de automobile sau producatori de materiale de constructie au in vedere acelasi lucru: promovarea de produse nepoluante. Crescatorii de animale sau dezvoltatorii de munci agricole care doresc sa se evidentieze pe viitor vor trebui sa produca neaparat bio.
Cum s-a ajuns aici? Toate acestea sunt consecinta incalzirii globale care determina extremele de clima, ridica nivelul marii, topirea ghetarilor si numeroase alte schimbari. Schimbarile climatice sunt la randul lor, consecinta cresterii CO2 in atmosfera.

Dezvoltarea industriei a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze . Dezvoltarea agriculturiii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera. Activitatile de transportul polueaza prin emanare de gaze de esapament, pulbere de plumb. Activitatile casnice, eruptiile vulcanice, incendiile naturale toate acestea sunt poluatori ai aerului.
In zilele noastre milioane de oameni inspira un aer foarte poluat.
Din aceasta cauza, numarul celor care de afectiuni toracice-pulmonare, in special in randul copiilor si al batranilor ,este in continua crestere. La fel si frecventa cazurilor de alergii si cancer de piele este in crestere. Motivul este stratul de ozon deteriorat, care nu mai retine radiatiile ultraviolete nocive.
Ploaia acida distruge plantele si animalele. Paduri intregi au disparut din cauza ploilor acide. Mai rau este daca aceste ploi acide ajung in lacuri sau rauri care le duc la distanta ,omorand si cele mai mici organisme.

Un lucru e sigur: in zilele noastre nu mai putem sa respiram aer curat.

Daca atmosfera este in pericol, este in pericol intregul de viata. Este nevoie de un control riguros si de masuri radicale pentru ca viitorul atmosferei sa fie sigur.

Fukushima, Cernobal,Tunguska, Kozlodui, Golful Mexic, Bhopal, Valdez, Incendierile de petrol din Kuweit, Three Mile Island. Aceste nume ne trezesc în minte imagini ale unor dezastre ecologice cu efecte zdruncinatoare, care au avut loc în diverse locuri din lume. Fiecare dintre dezastre ne aminteşte că mediul înconjurător e în pericol si ca trebuie luate masuri urgente!



Pornind de la aceasta realitate, 160 de tari au cazut de acord semnand Protocolul de la Kyoto. In urma acestui protocol, din anul 1997, pus aplicare in 2005, s-a stabilt ca fiecare tara trebuie sa reduca poluarea. Emisiile globale de CO2 trebuiesc reduse pana in anul 2020 cu pana la 30% si pana in anul 2050 cu 80%. Fiecarei tari i se atribuie o cota anuala de poluare. In cazul in care aceasta cota este depasita se poate cumpara capacitatea de absorbtie de la alte tari, care nu ii este necesara cota alocata. Deja se poate vorbi de cerere si oferta. Creditul de Carbon este unitatea de schimb a unei tone de CO2 emisa in atmosfera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu